четвер, 17 жовтня 2024 р.

Казка - це зерно, яке завтра проросте

21 жовтня виповнюється 70 років з Дня народження української дитячої письменниці Зірки Мензатюк. Її книги мають заслужені міжнародні премії та виборюють першість у номінаціях "Книга року". Пише вона переважно казки. "Казка - це зерно, яке завтра проросте", - впевнена Зірка Мензатюк. Це вірно - проросте у душах читачів милосердям, добром, радістю, знанням. Бо літературні казки цієї письменниці світлі, як її душа. Вони добрі і повчальні, сповнені фантазій і реальності, мудрування і розваг.

До ювілею майстрині слова у бібліотеці для дітей було організовано голосні читання «Чарівні казки». Діти, під час заходу, познайомилися з біографією та творчим шляхом письменниці, згадали твори, які вивчали на уроках та прочитали фрагменти казок Зірки Мензатюк. Далі обговорили прочитане та вигадували нові закінчення історій. Виявилося – читати разом вголос цікаво, смішно, весело і захопливо.

Дітям, задля перепочинку та покращення настрою від похмурої погоди, бібліотекарі провели різні ігри та конкурси. Також присутні цікавилися книгами представленими на інших книжкових виставках. Юним відвідувачам сподобався новий формат читання книг. Вони переконалися, що відвідування бібліотеки може бути не лише корисним, але й цікавим і захопливим заняттям.


Сила дівчаток

Щороку 11 жовтня відзначається миле й світле свято – Міжнародний день дівчаток, проголошений ООН у 2012 році. Це свято влаштовують задля підтримки та визнання прав і досягнень дівчат й молодих жінок у всьому світі.

Бібліотека для дітей теж не залишилася осторонь цієї події і влаштувала для своїх пошановувачів конкурсно-розважальну програму «Сила дівчаток».  На початку заходу присутні дізналися історію встановлення свята та ознайомилися з книгами представленими на тематичній виставці. Далі читальна зала наповнилася дитячим сміхом та позитивними емоціями. Присутні змагалися в веселих конкурсах, грали в ігри та навіть зімпровізували казку. Дівчатка в цей день сповна показали свою силу, кмітливість, артистичність та розум.

Вітаємо всіх дівчаток зі святом! І бажаємо побільше барвистих днів, наповнених натхненням, радістю, красою і світлом! Нехай буде тисяча можливостей для здійснення мрій! Мирного неба та благословенного майбутнього!


Ми нащадки козацької слави

До бібліотека для дітей, на годину спілкування «Ми нащадки козацької слави», завітали учні 6 класу з Опорний заклад "Карлівський ліцей №4". Офіційна сторінка. Відвідувачів ознайомили з історією козацтва, з видатними гетьманами, обговорили традиції та звичаї козацької общини. Далі розгадували ребуси, кросворди та відповідали на питання вікторини на тему козацтва.

За кожен проведений захід ми дякуємо нашим захисникам. А збройні сили своїми славними традиціями зобов’язані козацтву. Багато століть лунають над нашою землею пісні, які уславлюють козаків. Тож хай живе і донині слава козацька! Слава України! Героям слава!


Майбутній захисник України

1 жовтня - День захисників і захисниць України та  День Українського козацтва.  Це день, коли ми вшановуємо всіх тих, хто продовжує боротися за нашу свободу й висловлюємо щиру вдячність та пошану тим, хто без вагань поклав своє життя за світле майбутнє України, чиї героїчні дії, мужність та самовідданість стають прикладом для майбутніх поколінь.

До бібліотеки для дітей завітали маленькі пошановувачі та взяли участь у розважальній вікторині «Майбутній захисник України». Дітлахи доводили свою силу, спритність, розум та винахідливість у різних конкурсах та завданнях, за що отримали заохочувальні гостинці.

Бажаємо всім козацьких вчинків, героїчного завзяття та глибокої духовності! Нехай прагнення відстоювати свою волю та незалежність завжди буде неодмінною рисою усього українського народу!

Моє місто – моя батьківщина

«Моє місто – моя батьківщина» - під таким девізом пройшов тиждень в бібліотеці для дітей, приурочений  81 річниці від Дня визволення Карлівки від нацистських загарбників.  Усі маленькі відвідувачі отримали цікаву інформацію про наше містечко, обговорили легенди про назву нашого містечка та  мали змогу поскладати пазли із зображенням міських будівель, за описами відгадати пам’ятку та розгадати тематичний кросворд. Діти розповідали про свої улюблені куточки Карлівки та затишні вулиці, де проживають. Щиро запрошуємо до бібліотеки для дітей!

Хай буде мир віднині і довіку

Мир - яке коротке, але змістовне слово. Воно звучить по-різному на всіх континентах Землі, але скрізь означає прості й одвічні істини: яскраве сонце і блакитне небо; радісний сміх дітей та щасливі обличчя дорослих; плідну працю і теплий хліб; спокій та злагоду у суспільстві.

21 вересня, світова спільнота відзначає День миру і саме цій даті було присвячено бібліоурок «Хай буде мир віднині і довіку», проведений у бібліотеці для дітей. Бібліотекар розповіла дітям історію виникнення цього свята, про символ міжнародної солідарності «Дзвін миру», який було відлито з пожертвуваних монет та про голуба Миру.

Малята своїми щирими словами та побажаннями  доторкнулися до душі кожного дорослого. Кожен маленький українець бажає спокійно вчитися, втілювати в життя свої мрії, мати мирне небо над нашою рідною Україною, тому, що з маленького миру – в собі самому, в класі, родині, державі – починається й великий та благодатний мир на нашій планеті.

Цей день закликає мільйони людей до припинення вогню та насильства, а також кожного з нас зробити щось заради миру. Давайте навчимося розуміти і поважати одне-одного та жити в злагоді заради збереження миру на всій Землі.


Можна знайти все

Багато хто навіть не пам’ятає часів, коли не існувало пошукової системи Google. Уявити життя без неї сьогодні може бути нелегко. Google є найбільш популярним пошуковиком  у світі і для багатьох – джерелом відповідей на всі запитання.

15 вересня Google святкує свій день народження, хоча ця дата залишається загадкою. Адже компанія була заснована 4 вересня 1998-го, а домен google.com зареєстрований 15 вересня 1997 року. І на передодні цієї дати бібліотекою для дітей було проведено урок медіаграмотності «Можна знайти все».

Діти дізналися про історію та роботу компанії «Google» та як правильно і безпечно відшукати потрібну інформацію. Також отримали поради яким джерелам потрібно довіряти та не втрапити до рук шахраїв.  Далі кожен спробував знайти корисну та цікаву інформацію для себе і звичайно ж пограли у віртуальні ігри. Тож користуйтеся Інтернетом та інформацією безпечно, а бібліотека та Google вам завжди допоможуть!

Соняхи пам’яті

29 серпня - День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Відзначення Дня пам’яті захисників України саме 29 серпня обрано не випадково, бо саме в цей день у 2014 році сталася одна із найкривавіших подій війни на Сході України – Іловайська трагедія, де проявився масовий героїзм добровольців і військових, та загинула найбільша кількість українських воїнів. Трагічні події розгорталися на полях соняхів, які вже поспіли. І саме під цими соняхами сотні захисників України в боротьбі з ворогом поклали своє життя заради свободи та незалежності рідної країни.

Бібліотечними працівниками було організовано та проведено майстер-клас з виготовлення «Соняху пам’яті». Молитвою, добрим словом, згадаймо Героїв, які боролися і віддали життя за долю України і наше майбутнє. Вічна пам'ять! Слава Героям! Герої не вмирають!

Ми знаємо нашу державу

День Незалежності – дуже важлива і знакова дата для України. Це дійсно велике національне свято нашої державності. Воно ввійшло золотою сторінкою в багату історію нашого народ. Україна довгі роки йшла тернистим шляхом до своєї незалежності. І подія, що відбулася 33 років тому, об’єднує нас сьогодні.

З нагоди Дня Незалежності в бібліотеці для дітей було облаштовано виставку-привітання «Вільна та непереможна». Читачі мали змогу ознайомитися з літературою про державотворення, про легендарні постаті країни, про тернистий шлях української нації до самовизначення, про значення державних символів та багато інших цікавих матеріалів. Маленькі читайлики вітали нашу державу зі святом і всі дитячі побажанням були про мир та добро. Також було проведено бібліоквіз «Ми знаємо нашу державу», де бажаючу діти мали змогу відповісти на питання про нашу країну.

Україна – це рідний дім, де жили діди та прадіди, живуть батьки, де народились та підростають наші діти. І кожне покоління бажає бачити свою державу вільною, могутньою, квітучою та головне – мирною. Тож нехай свято Незалежності духмяним серпневим запахом українського хліба принесе нам всім мир і добро, щастя та любов! Перемога близько!


Прапор об'єднує

Історія нашого Прапору – це легендарна історія нескореного мужнього народу, що віками боровся за свою свободу, слово, землю. На цій святій землі під золотаво-блакитними кольорами жили, живуть і будуть жити вільні, доброзичливі та щиросердні люди – Українці.

З нагоди Дня Державного прапора в бібліотеці для дітей було організовано виставка-інсталяція «Небеса блакитні сяють з глибини, а пшеничні й житні мерехтять лани». А також усі бажаючі долучилися до фотоміксу «Прапор об'єднує» та мали змогу сфотографуватися з синьо-жовтим стягом. Вітаємо рідну Україну та всіх земляків з Днем Державного Прапора!