четвер, 7 листопада 2019 р.

Вони воювали, щоб ми жили


Гула, стогнала і ревла земля,
Сивіли в горі мати і кохана.
В огні була Вкраїнонька моя —
Була війна жорстока. Вітчизняна.
Живі і мертві, мертві і живі
Герої наші — воїни-солдати.
Ми знаємо: у тій страшній війні
Змогли либонь ви ворога здолати.
Щорічно 28 жовтня відзначається День визволення України від німецько-фашистських загарбників. В цьому році ми святкуємо 75 річницю. В цей день традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій фашистських окупантів. І традиційно в районній бібліотеці для дітей  був організований та проведений захід «Вони воювали, щоб ми жили», на який завітали 6-7 класів.
Дітям розповіли, якою ціною завойована перемога, яку біль зазнав  український народ у тій страшній воєнній круговерті.  Кожен другий з тих, хто залишився у живих, повернувся додому інвалідом. Внесок українського народу у перемогу над фашизмом неоцінимий. З п’ятнадцяти фронтів, що діяли під час війни, більше половини були очолені маршалами та генералами, українцями за походженням. Серед них: командуючі фронтами С.К. Тимошенко, Р.Я. Малиновський, І.Д. Черняховський. Близько 2,5 млн. воїнів-українців нагороджені орденами та медалями, понад 2 млн. – удостоєні звання Героя Радянського Союзу, з них тричі удостоєний цього звання І.М. Кожедуб. Воїни-українці були визволителями народів Європи, вони штурмували Берлін. Пригадали імена наших земляків, які своєю мужністю і безкорисною любов’ю до Батьківщини, усіма силами, нерідко ціною власного життя, наближали день звільнення України від нацистської окупації. 
Минатимуть роки, змінюватимуться люди, покоління і настане той час, коли зовсім не залишиться живих свідків того страшного лихоліття, але пам’ять про них житиме вічно.
Десь там, в історії, гудуть фронти,
Клекоче пеклом знавісніла битва…
Солдаток плач, й скорбота сироти,
І матерів свята молитва.
Десь там, в історії…
Та кров холоне й нині,
В зажурі вічній наші матері…
Я хочу щастя милій Україні,
Я хочу миру на моїй землі!



Немає коментарів:

Дописати коментар