четвер, 7 листопада 2019 р.

Загадковий світ оберегів


Дні дитинства, наче плин води.
Пролітá дитинство, та у спадок
Зостається материнська пісня, повна казок,
Пам'ять зостається назавжди…
Наш народ має багату культуру, величезний скарб якої складається з цінностей, надбаних багатьма поколіннями. З прадавніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя. Вони закладені в українських звичаях, обрядах, фольклорі, адже в них - світовідчуття та світосприймання нашого народу. У них пояснюються та обґрунтовуються взаємини між людьми, цінність духовної культури окремої людини і народу взагалі.
Про все це, як ніхто інший знає Василь Тимофійович Скуратівський, відомий український письменник, етнограф. Всю свою творчість він присвятив вивченню та збереженню народних свят, традицій та фольклору.
25 жовтня в читальному залі районної бібліотеки для дітей  відбулася народознавча година «Загадковий світ оберегів»  присвячена 80-річчю від дня народження письменника.
Бібліотекар ознайомила присутніх відвідувачів з біографією Василя Скуратівського та розповіла про його маленьку Батьківщину – хутір Великий Ліс Коростенського району.
 Потім обговорили  основні символи українського народу та їх обґрунтування В. Скуратівським. Особливо зацікавила присутніх історія створення та зображення етнічної Берегині та Берегині Василя Скуратівського, розповідь про вишитий рушник і бабусину скриню та  історія створення ляльки-мотанки.
У читальному залі бібліотеки було оформлено літературний перегляд «Немає переводу добрим звичаям народу», який викликала неабияку  зацікавленість у пошановувачів бібліотеки.
Підвівши підсумок цієї зустрічі можна зробити такий висновок: давайте разом відроджувати обереги! Вони оберігатимуть наші домівки і донесуть культуру та звичаї українців до наступних поколінь. Плетіть собі на долю віночки, робіть ляльки, малюйте писанки, садіть калину, вербу, оберігайте лелек, вишивайте рушники, сорочки. Нехай вони оберігають від зла, підлості і неправди.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар