суботу, 9 листопада 2019 р.

Одна вона у нас така – уся співуча і дзвінка



9 листопада – День української писемності та мови. Це державне свято було встановлено 6 листопада 1997 року Указом Президента України  за підтримки ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі нашої мови для розвитку суспільства. В Указі було зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця». У цей день, за традицією, покладають квіти до пам’ятника Нестору Літописцю, відзначають найкращі здобутки просвітителів у сфері мови та культури України. А в районній  бібліотеці для дітей  кожного року пропонують для школярів міста та району низку пізнавальних креативних заходів. 
Для учнів 2 та 3 класів ЗОШ №3 була проведена гра-подорож «Одна вона у нас така –  уся співуча і дзвінка».  Після короткої розповіді про історію нашої мови, діти вирушили в похід за знаннями до Країни мовних цікавинок, де змагалися у конкурсах: «Розгадай слова», «Міркуй добре», «Ну що б, здавалося слова..», «Криниця мудрості». На заході також лунало поетичне слово про рідну мову під час поетичної хвилинки «Лунай, величне наше слово!». Багато цікавого про українську мову юні мовознавці дізналися з відеоролика «Скарби рідної мови». Наприкінці заходу діти презентували свої проекти про значення та історію книг та бібліотек в житті людини. 
До молодшого абонементу на екскурсію завітали діти старшої групи дитячого садка №1 «Золотий ключик». Бібліотекар  познайомила малечу з бібліотекою та розповіла про свято мови та писемності. Діти розгадували загадки, згадували українські казки, фантазували та гралися.  Малеча отримала чудову нагоду повеселитися та дізнатися багато нового з історії  та виникнення нашої мови. 
Користувачі  бібліо-Інтернетом здійснили віртуальну подорож «Мандрівка у країну писемності» та стали учасниками  літературного дивосвіту. 
В рамках заходів була оформлена книжкова виставка «Стежками української писемності»,  на якій представлені художні твори та поезія українських авторів, книжкові видання про історію української мови, вислови та цитати відомих людей про її красу. 
Прекрасна мова – солов’їне слово – виплекана славними пращурами та національними героями, увібрана нами з материнським молоком, повинна процвітати та стверджуватися в самостійній Українській державі. Тож бережімо цей безцінний скарб української єдності.






Немає коментарів:

Дописати коментар