середу, 14 серпня 2019 р.

Славний діяч українського письменства

«Якби я знав, що я неправий,
то зразу спалив би свої папери й поламав перо,
а оскільки правих людей не бачу,
то краще один залишусь із своєю правдою,
аніж пристану до «стовустого непорозуміння» 
Пантелеймон Куліш

7 серпня 2019 року виповнилося 200 років з дня народження Пантелеймона Куліша - письменника, перекладача, історика, фольклориста, громадського діяча. В районній бібліотеці для дітей було проведено годину-знайомство «Полум’яний патріот України», присвячену цій даті.
Діти уважно прослухали розповідь бібліотекаря про життя та долю письменника. Пантелеймон Куліш був людиною дуже обдарованою, з енциклопедичною освітою. Він перший почав писати українською мовою історичні праці, та був першим українським критиком-професіоналом. Він автор першого історичного роману, укладач першої "Сільської бібліотеки" для українського читача. Він полум'яний патріот України, борець за збереження та розвиток самобутності українського народу, його культури, традицій, за українське письменство. Він сприймав все навколо з чистим серцем і не боявся говорити правду.
Увазі читачів було запропоновано літературний перегляд «Славний діяч українського письменства». Після заходу більшість відвідувачів виявила бажання перечитати твори літератора. 
Усе своє життя Пантелеймон Куліш служив українській національній ідеї, у ній – його єдина мета, у ній він був сам, що є прикладом для всіх патріотів нашої держави.


Немає коментарів:

Дописати коментар