суботу, 18 квітня 2015 р.

У гості до Аліси

(До міжнародного дня дитячої книги та 150-річчя написання повісті-казки "Аліса в країні чудес")



  Казка «Аліса в Країні Чудес» народилася 4 липня 1862 року під час прогулянки Темзою на човні з маленькими друзями Керролла – дочками його колеги, трьома сестрами Лідделл. Рукопис про пригоди Аліси  було подано до видавництва навесні 1864 року, а вже влітку 1865 року книга вийшла з друку – і саме 4 липня, в день, коли Чарлз Доджсон уперше розповів казку сестрам. Молодшій з них, своїй улюблениці Алісі, він і подарував перший примірник книги з автографом. Щоправда, книганазивалася не «Аліса в підземеллі», а «Пригоди Аліси в Країні Чудес». Саме під такою назвою цю книгу тепер знає чи не ввесь світ.
  Відразу після виходу книга набула неабиякої популярності. Одне слово, можна сказати, що автор ліг спати невідомим, а прокинувся знаменитим!
  Вихід книги у світ був неординарною подією в літературному житті Англії. Королева Вікторія, прочитавши казку, була в захопленні і наказала придбати всі твори автора. Вона була дуже здивована, коли виявилося, що це – наукові праці з вищої математики та логіки.
А коли повернутися до популярності казки, то слід зазначити, що в Англії ця книга – друга після Біблії, вона є в кожній читаючій родині.
  Казка Керролла «Аліса в Країні Чудес» вперше вийшла українською мовою 1976 року в перекладі Галини Бушиної.
  З нагоди відзначення 150-річного ювілею книги, до бібліотеки на літературну подорож завітали учні 5 – Б класу гімназії ім. Н.Герасименко. Студентка-практикантка Полтавського педагогічного університету ім. В.Г.Короленка Олександра Мотріченко разом з дітьми мандрували сторінками вічної казки Льюїса Керрола. П’ятикласники з цікавістю переглянули відеопрезентацію, присвячену письменнику та його родині. До уваги користувачів був організований перегляд літератури «Дитино! Казку цю сховай туди, де серця стук…».



 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар