середу, 29 квітня 2015 р.

Екологічна година "Живи в гармонії з природою"


Усі ми в світ прийшли, щоб жити,
Добро творити на землі,
Учітесь, діточки, любити,
Навчайтеся, поки малі.
  Хто не знає слів маленького принца, героя Сент-Екзюпері: «Підвівся вранці, умився, опорядився — і відразу ж упорядкував свою планету». А що ж це насправді таке — упорядкувати свою планету — у нас мало кому відомо. Як і про те, що в третю суботу квітня відзначається День Довкілля. Одні джерела стверджують, що засновником цієї пам’ятної дати є Дж. Стерлінг Мортон, що у сорокових роках XIX століття переїхав зі своєю родиною в штат Небраска. На новому місці вони побачили безкрайні прерії із самотніми деревами, що повинні були піти на будівництво будинків і дрова. Мортон і його дружина відразу ж зайнялися посадкою дерев і розгорнули з цього приводу цілу кампанію. У 1872 році ентузіаст запропонував призначити день, який би громадяни штату присвячували озелененню. Інші ж пов’язують День Довкілля з ім’ям Пола Уінера, який переконав своїх співгромадян з міста Санта-Барбари кинути всі справи і негайно почати ліквідацію наслідків розливу нафти. 2‑й ведучий. З 1970 року основним заняттям тих, хто відзначав цей день, стала пропаганда значимості навколишнього середовища. А з 1972 року Генеральною Асамблеєю ООН засновано День Довкілля. Зараз його ударною працею відзначають жителі близько 170 країн світу. За традицією в цей день усі бажаючі упорядковують і озеленюють свої двори і вулиці. У 1990 році День Довкілля було проголошено міжнародним. Тоді ж ця назва вперше пролунала і в Україні.
  У нас в Україні, згідно з Указом Президента, вже одинадцятий рік поспіль в третю суботу квітня відзначається День Довкілля. Всесвітній День Довкілля — це подія з різноманітними акціями по всій Землі.
  Бібліотекарі разом з учнями 5 - А класу гімназії ім. Н.Герасименко теж залучилися до відзначення Дня довкілля, провівши екологічну годину "Живи в гармонії з природою". На заході лунало багато віршів про навколишнє середовище. Діти слухали оповідання та легенди про природу, правила поводження з нею, приймали активну участь у вікторині, тест-грі та переглянули відеофільм "7 чудес природи України".
  До уваги користувачів бібліотекарі підготували книжкову виставку "Жива природа - жива душа".

Немає коментарів:

Дописати коментар