четвер, 29 січня 2015 р.

Чарівний світ казки

230 років тому, 4 січня народився один із знаменитих братів-казкарів Якоб Грім


  Народні казки віддавна цікавили письменників і вчених багатьох країн. Декотрі письменники брали теми та образи народних казок і на їхній основі писали свої власні твори (як, наприклад, І. Франко в Україні чи В. Гауф у Німеччині), а декотрі записували й видавали народні казки такими, якими почули їх від оповідачів. Саме так зробили  німецькі вчені Грімм: Якоб та Вільгельм.
  Думка братів Грімм виявилась слушною. Казки, які вони зібрали, здобули величезну славу, їх читають тепер майже всіма мовами світу. Не раз виходили вони й українською мовою.
  Брати Грімм – Якоб (1785-1863) і Вільгельм (1786-1859) жили в Німеччині. Обидва були професорами Берлінського університету. Вони створили граматику і словник німецької мови. А все ж славу принесли їм  три невеликі збірки німецьких народних казок, які почали публікувати в 1812 р. Ці казки відомі як «Казки братів Грімм», мають таку ж вартість і будуть такі ж цікаві читачам, як і писані художні твори. Найвідоміші їхні казки: «Хлопчик-Мізинчик», «Білосніжка і семеро гномів», «Спляча красуня», «Червоний капелюшок», «Попелюшка», «Вовк і семеро козенят», «Бременські вуличні музиканти».


  Значення більшості казок братів Грімм виявлялося у їх народності, у тім, що вони передавали думки і почуття, живу силу народу. Казкам братів Грімм притаманна зрозумілість і простота викладу, доступність сприйняття.
  Знайомство учнів 3 – А класу із творчістю Я. Грімма відбулося у бібліотеці під час проведення дитячого ранку «Чарівний світ казки». Спочатку школярі прослухали розповідь бібліотекаря про дивовижний світ казок Братів Грімм, потім прослухали казку «Білосніжка та Червонозорька».На основі набутих знань зі справжнім інтересом і азартом діти брали участь у вікторині «Чи знаєте ви казки Братів Грімм?». 





Немає коментарів:

Дописати коментар