середу, 27 березня 2013 р.


Карлівщина ювілейна


В перші весняні дні, коли вшановується жіноцтво та відзначаються роковини Тараса Шевченка, на Карлівщині святкували 90-річчя утворення Карлівського району. Ця подія  відбулася 7 березня 1923 року і поклала початок новій історії нашого краю. Очевидці тих днів вже відійшли за межу життя та залишилися документальні свідчення: офіційні матеріали та спогади. Підходячи до вікового порогу, громадськість краю, озираючись в минуле - прогнозує майбутнє. А воно в наших дітях, в тому як зможемо ми прищепити їм любов до рідного краю, до батьківщини, вселити в них гордість за те, що ми – українці,  карлівчани.
І, щоб поринути в історію своєї землі, завітали на усний журнал «Моя земля – земля моїх батьків», підготований працівниками районної бібліотеки для дітей та районного краєзнавчого музею,  учні шостих класів міської ЗОШ №3. Місце для зустрічі обрано не випадково, де як не в стінах районного історико-краєзнавчого музею говорити про минувшину, до цього спонукають  чисельні інформативні стенди, старожності  у виставкових залах, ретельно підібрані теки з матеріалами.
Подорож сторінками журналу йшла від початку минулого століття, але оминути і передісторію Карлівського району було неможливо.  І повставали в уяві присутніх, збудженій розповідями бібліотекарів Анни Верпети та Алли Паталахи, біленькі хатки слобідського поселення, у затишних садках над річкою Орчик... Учасники заходу пройшли історичними стежками, від дня першої документально підтвердженої  згадки  про слободу  Карлівку - 1731 року, далі - становлення Карлівки як адміністративно-териториального центру, радянські часи і звичайно досягнення сьогодення. Найбільш зацікавила школярів розповідь про нелегкі часи окупації та визволення карлівських земель від німецько- фашистських загарбників. Сторінки Великої Вітчизняної війни відкрились дітям з невідомої сторони. Це і згадка про партизанський загін, який загинув у такому знайомому Красноперівському лісі, і оповідь про влаштовану відважними патріотами втечу, яка врятувала від німецької неволі молодих людей  на станції Карлівка, це і немеркнучі подвиги на фронтах земляків – Героїв Радянського Союзу М. Кучеренка, В. Мірошніченка, І.Качалки, В.Кизя,  С.Родинки, М.Симоненка.
Сухі історичні факти, цифри не відволікали від основної думки, якою була пронизана зустріч: головні творці історії – люди. Про них: визначних, неординарних, які жили на цій землі та творили її сьогодення,  і йшла мова на сторінках журналу. Є ким пишатися карлівчанам: видатні вчені, артисти, військові, вчителі, письменники, музиканти, відзначені державними нагородами і прославлені не лише на теренах України та колишнього Радянського Союзу. Молодший науковий співробітник музею Валентина Монастеренко більш докладно розповіла про двічі Героя Соціалістичної Праці, державного і партійного діяча М.В.Підгорного; Героя Радянського Союзу льотчика-космонавта Г.Т.Берегового; письменника, публіциста, заслужений журналіст України А.Г. Михайленка; Заслуженого артиста України, художнього керівника та диригента міського духового оркестру «Полтава» Е.Головашича, Заслуженого тренера України В. Соловйова, Героїв Соціалістичної Праці О.Д.Беззубенко, А.Л.Фисуна, Є.М.Золотарьова та багатьох інших.
Підвівши риску, мовою про сьогоднішній день Карлівського краю, бібліотекарі ще раз наголосили на тому, що майбутнє нашої землі в руках юних, в їх талантах та бажанні служити рідній землі, що відповість їм сторицею – пам’яттю поколінь.






Немає коментарів:

Дописати коментар