понеділок, 20 березня 2023 р.

2 лютого - День бабака в Україні

Вирахували, що саме в цей день бабак прокидається від зимової сплячки і виходить зі своєї нірки. І от тут починається найцікавіше: якщо цей день видався ясним і сонячним і бабак побачить свою тінь, він злякається і знову заховається у свою нірку. І все, - у такому випадку зима ще триватиме довгих шість тижнів. Якщо ж день буде похмурим, бабак сміливо прогуляється навколо. Ця його прогулянка означає, що скоро і ми святкуватимемо справжню весну, вона вже не за горами. Це пухнасте звірятко навіть настрій весняний уміє створити, вони легко стають ручними і, кажуть, дуже віддані своїм господарям. Знайти бабака легко, бо він хропе, коли спить. А сонце зустрічає своєрідним свистом.

В незалежній Україні «діяли» два бабаки-метеорологи — слобожанський Тимко (живе на біостанції Харківського національного університету) і галицький Мишко (з 2009 р. живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі). В 2012 році Тимко пішов на «пенсію» за віком та його підмінив Тимко II, галицького Мишка в 2016 році змінила бабачиха Маруся.

Попри випадковість прогнозів бабаків-метеорологів, популярність цього свята з кожним роком зростає. Отож, цього року весняна погода в Україні настане в середині березня. Такий прогноз сьогодні "передбачив" харківський бабак Тимко ІІ. А в бібліотеці для дітей завжди тепло та затишно. Бібліотекарі організували добірку книг "Маленькі пухнастики", для тих, хто обожнює цих крихітних милих звіряток. Щиро всіх запрошуємо!

Немає коментарів:

Дописати коментар