середу, 29 січня 2020 р.

Коли стають до зброї діти


Понад все вони любили
свій коханий край...
П.Тичина
Бій під Крутами… Щороку ми вшановуємо пам’ять молодих героїв, що 1918 року полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи свою державу. Їхній подвиг навічно ввійшов до літопису боротьби за незалежність Вітчизни, як одне із свідчень незламності духу українського народу. 
Їх було триста - студенти та гімназисти. Проти них були тисячі - фронтовики, солдати, матроси більшовицької армії. Нерівний бій. Бій під Крутами... Бойовий наказ молодь виконала: затримавши наступ чотирьох тисяч вояків, надісланих Москвою. Героїчні оборонці Крут виграли принципові для Української Народної Республіки чотири дні.
В День пам'яті Героїв Крут в бібліотеку для дітей було зарошено учнів 7-а ЗОШ №1 на годину спілкування "Коли стають до зброї діти". Бібліотекар підготувала коротку історичну довідку про події, які передували Крутянській битві, про політику тогочасного уряду. Ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців. Прозвучали поезії «На Аскольдовій могилі…» П. Тичини, «На могилах» О. Тарнавського, «Крути» М. Лавренка. Учні переглянули відеоролик "Ніколи не плач" та згадали про загиблих на сході України.
Хто не знає минулого, той не вартий майбутнього. І це дійсно так. Так само, як дерево тримається на землі своїм корінням, так і людина тримається землі минулим свого народу. Саме тому ми повинні знати і пам’ятати власну історію.



Немає коментарів:

Дописати коментар