суботу, 8 червня 2019 р.

Його проза - народна мудрість


”Моє невеличке серце ще змалечку
пестила любов до тебе, мій обездолений краю.”
Панас Мирний.

13 травня виповнюється 165 років від дня народження нашого земляка відомого літературного діяча Панаса Мирного, письменника революційно-демократичного напряму. Його називали людиною великої душі, великим людинолюбом. Він народився у Миргороді, навчався і працював у Гадячі й Миргороді, але більшу частину свого життя провів у Полтаві. Працюючи тут з 1871 року, розпочав літературну діяльність, сформувався як письменник. У Полтаві Панас Мирний і похований, а його садиба 1940 року стала літературно-меморіальним музеєм письменника. Тут встановлено його бюст, ім’я Панаса Мирного носить і вулиця, яка веде до музею.
Отож, в районній бібліотеці для дітей, зібралися пошановувачі творчості П.Мирного, згадати його гарним слово та поділитися враженням від творів. Літературна година «Його проза - народна мудрість» організована бібліотекарями, на яку завітали учні 9 класів гімназії ім. Н.В. Герасименко, пройшла в ліричних тонах навіяних творчістю письменника. Бібліотекар розповіла дітям про маловідомі факти з життя Панаса Яковича, про його долю та творчий шлях. Діти разом перечитали улюблені уривки з творів П. Мирного.
Бібліотекар налогосила на тому, що Панас Мирний відвідував і наше місто: «В центрі Карлівки у 1817 році була зведена найперша в окрузі мурована церква Успіння Пресвятої Богородиці. З Успенською церквою було пов’язане все духовне і світське життя величезного Карлівського маєтку. У 1889 році в Успенській церкві вінчався український письменник Панас Мирний з Олександрою Шейдеман, донькою тодішнього управителя Карлівським маєтком Євгенія Михайловича Шейдемана». 
В перегляді літератури «Неперевершений майстер слова» представлені художні твори письменника, які увійшли в золотий фонд вітчизняної та світової літератури. Справжнє мистецтво пов’язане з народним життям, стоїть на сторожі інтересів трудівників - такими принципами керувався Панас Мирний у своїй творчості, тому його твори такі близька і зрозумілі кожному.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар