вівторок, 29 січня 2019 р.

Герої Крут – для нащадків взірець


На Аскольдовій могилі
Поховали їх –
Тридцять мучнів українців.
Славних, молодих…
(Павло Тичина)
29 січня 1918 року відбувся бій під Крутами, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність. В День пам’яті героїв Крут, у районну бібліотеку для дітей були запрошені учні 7-Б класу ЗОШ№1. Вони стали учасниками години історичної правди «Герої Крут –  для нащадків взірець».
Бібліотекар розповіла учням про історичні події, які передували крутійській трагедії. Далі, мова йшла про те, як військові формування українських юнаків, були відправилися на нерівний бій з окупаційним російсько-більшовицьким військам. Бібліотекарі, разом з учнями, переглянули документальний відеоролик, про цю трагічну сторінку української історії. Школярі хвилиною мовчання  вшанували пам’ять  молодих українських патріотів, зовсім юних та недосвідчених вояків, які сто оди рік тому, ціною власного життя, заступили шлях ворогам до столиці щойно проголошеної незалежної Української Народної Республіки.
Присутні також ознайомилися з цікавими фактами,  представленими виданнями на  бібліоперегляді «Герої Крут – наша слава, наша історія». «Саме від Крут – не тільки психологічно, а й хронологічно – починається в нашім житті тип новітнього українця, тип, що намагається надавати проявам українськості ціни справжнього, вже національного стилю», – наголошував письменник Євген Маланюк.
Тож, сучасні покоління мають завжди бути гідними подвигу молодих героїв, своїми вчинками та моральною стійкістю утверджувати Легенду Крут та достойно нести її в майбуття! Героям Слава!


Немає коментарів:

Дописати коментар