четвер, 4 червня 2015 р.

Невідомі сторінки боротьби за волю України: бої за гору Маківку


Ой на горі, на Маківці,
Там ся бились січовії стрільці...
Б’ються, б’ються, не здаються,
Йдуть до бою ще й сміються!

  Нещодавно у бібліотеці відзначили століття перемоги січових стрільців на горі Маківка, провівши інформаційний колаж «Невідомі сторінки боротьби за волю України: бої за Маківку». Учні 5-6 класів дізналися багато нової для себе інформації, прослухавши розповідь бібліотекарів та подивившись фільм «Бій за гору Маківка».
  Бої за гору Маківку проходили під час Першої світової війни на східному фронті в Карпатах між підрозділами австро-угорських та російських військ. Маківка була зайнята Січовим Стрілецтвом 22 березня, і відтоді бої за неї майже не припинялись протягом 60 днів. Ця гора стала на той час ключовим пунктом оборони австрійської Південної армії, тому що закривала найкращі підходи російській армії до німецьких військ та не дозволяла російському війську пробитися по річкових долинах до Тухлі і Славська.
  Найзапекліша боротьба за гору Маківку тривала з 29 квітня до 2 травня 1915 року. Австрійські частини відступали під натиском російських військ, які зайняли половину гори.
 Упродовж чотирьох днів Українські Січові Стрільці вистояли під натиском російських військ та зуміли втримати позиції. Бої за Маківку мали велике стратегічне значення для всього театру війни на Карпатсько-Галицькому напрямку.



Немає коментарів:

Дописати коментар