четвер, 23 січня 2014 р.

Єднання в ім'я майбутнього

  
    
     22 січня 2014 року в Україні відзначається 95-та річниця ухвалення Універсалу Директорії про Злуку Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки в єдину державу. Ця подія увійшла в історію як  День Соборності України, що уособлює віковічні прагнення нашого народу до об’єднаності, цілісності та неподільності.
На початку січня 1919 року Українська Народна Рада прийняла ухвалу про злуку ЗУНР з УНР в єдину державу. Директорія і Рада Народних Міністрів призначили урочисте святкування об’єднання УНР і ЗУНР на 22 січня, бо вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою. Показово, що обрано було надзвичайно важливу з точки зору державотворення дату.
         24 січня 1919 року було ухвалено закон про святкування 22 січня як Дня проголошення самостійності України. З січня 1999 року цей день офіційно відзначався як День  Соборності України, з грудня 2011 року згідно з Указом Президента України Віктора Януковича – святкується як День Соборності та Свободи України.
         До Дня Соборності України в районній бібліотеці для дітей з учнями 6 – А класу гімназії проведений урок державності «Єднання в ім’я майбутнього».
Перегорнувши сторінки історії держави, бібліотекарі розповіли школярам про значення ідеї соборності, про сподвижників, які впливали на формування єдності українського народу та які поклали своє життя на вівтар соборності України. Прозвучала поезія «Соборна і незалежна Україна».
Щоб краще вивчити минуле України та знати про розвиток ідеї соборності, для користувачів підготовлений перегляд літератури «День соборності – як символ єдності».
До уваги учнів були представлені відеоролики «Акт злуки 22 січня 1919 року» та «День Соборності».








Немає коментарів:

Дописати коментар