суботу, 18 січня 2014 р.

"Не вмре поезія, не згасне творчість духа"

(150 років з дня народження Володимира Самійленка)


     На поетичну годину до бібліотеки завітали учні 5 - Б класу ЗОШ № 1. Діти уважно слухали розповідь бібліотекаря Козачинської Л.А. про життєвий та творчий шлях нашого земляка, який народився у містечку Великі Сорочинці на Полтавщині і увійшов в історію української літератури як енциклопедично обдарована людина - талановитий лірик, сатирик і фейлетоніст, драматург і перекладач кращих зразків світової літератури.
  Окрему сторінку творчості В.Самійленка становлять вірші, присвячені Т.Г.Шевченку, Л.Глібову, Л.Українці.
   Особливої уваги заслуговують вірші, присвячені Кобзареві. Вони зявилися як наслідок глибоких роздумів поета над проблемами культури української мови. На думку В.Самійленка, Тарас Шевченко у слові "тільки тих карав, хто на людей кує кайдани" ("Вінок Шевченку в день 26 лютого").
     Полум'яне слово на захист знедоленого народу, хвала Кобзареві, що "народу віддав свої сили" пронизують найкращі здобутки ліричного таланту поета.

Його душа в святих його словах
Одбилася акордами смутними;
Вона живе і в тих благих сльозах,
Що над його піснями пролили ми;
Вона живе, витає проміж нас
Надією на щастя, на свободу;
Любить народ навчає кожний час - 
Поет живе в серцях свого народу!
                                             ("На роковини смерті Шевченка")

   Діти із захватом читали поетичні рядки про рідну мову, рідний край, байки. До уваги учнів був запропонований відеоперегляд "Культура України у другій половині ХІХ ст.". та перегляд літератури "Перлини правдивої поезії Володимира Самійленка".







Немає коментарів:

Дописати коментар