вівторок, 13 червня 2023 р.

Спочатку було слово

24 травня - День слов'янської писемності і культури. Це свято приурочують до дня вшанування пам’яті братів Кирила і Мефодія - слов’янських просвітників та провідників християнства, творців кириличної абетки, які жили в ІХ ст. Слов’янська писемність була створена близько 862 року. Алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій.

Кирило створив слов’янську абетку на основі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов’янську звукову систему. Були створені дві абетки - глаголиця і кирилиця. Мова, яку запровадили Кирило й Мефодій, стала мовою східнослов'янських народів, отже, й українського. Молода європейська держава Україна із здобуттям своєї незалежності також вшановує слов'янських учителів, чий науковий подвиг свого часу сприяв майбутньому становленню й української писемності.

До Дня слов'янської писемності і культури, у бібліотеці оформлено виставку книг під назвою «Спочатку було слово». Тож цінуймо та бережімо слово, пам’ятаймо, що писемність – це одна з основ нашого національного єства.

Немає коментарів:

Дописати коментар