понеділок, 6 червня 2022 р.

Ювіляри місяця

Стельмах Михайло Панасович народився 24 травня 1912 р. у с. Дяківці на Вінниччині в селянській родині. Навчався у Вінницькому педагогічному технікумі. 1933 р. закінчив Вінницький педагогічний інститут. Працював учителем на Київщині, записував народні пісні й легенди, почав складати власні вірші. Другу світову війну зустрів гармашем-зв'язківцем. Двічі був поранений. Після тяжкого поранення в боях під Львовом працював у редакції газети «За честь Батьківщини». Перші вірші вийшли друком 1936 p., перша збірка віршів «Добрий ранок» — 1941 р. Основна тема Стельмахових творів — життя українського села протягом XX ст. Стилю письменника притаманний щедрий фольклоризм, барвистість мови. Академік АН України з 1972 р. Помер 27 вересня 1983 р. у Києві.

Андрій Якович Чайковський народився 15 травня 1857р. в м. Самборі на Львівщині в родині дрібного урядовця. Рано осиротів і виховувався в своїх родичів. Початкову освіту одержав у дяка с. Гордині, закінчив у 1877р. Самбірську гімназію і, відбувши річну військову службу, поступив на філософський факультет, а через рік перейшов на правничий відділ Львівського університету. Працював адвокатом у Львові, потім у Бережанах відкрив адвокатську канцелярію, перед першою світовою війною переїхав до Самбора, а після війни поселився в Коломиї, де й жив до дня смерті 2 червня 1935р. Літературна діяльність письменника розпочалася у 1888р., коли в народовській газеті “Діло” з'явилися його статті про “причини зубожілості наших селян в судівництві” та про біблійні й старогрецькі судові процеси. Сорокарічний ювілей літературної праці А. Чайковського Галичина відзначала у 1928р. Швидко здобув славу всеукраїнського письменника.

Куліш-Зіньків Леонід Зіновійович - поет, письменник, член Рівненської обласної організації Національної Спілки письменників України. Куліш-Зіньків Леонід Зіновійович народився 2 травня 1942 р. в с. Кричильську Сарненського району на Рівненщині в сім'ї селянина – відомого в селі гумориста. У 1960 р. закінчив місцеву середню школу, працював у Казахстані, згодом навчався на історичному факультеті Луцького педагогічного інституту ім. Лесі Українки, який закінчив в 1968 р. Живе і вчителює в рідному селі. Член Рівненської обласної організації Національної Спілки письменників України. Перші вірші опублікував у 1959 р. в Сарненській районній газеті. Леонід Куліш був почесним гостем, учасником виховних заходів, відкритих уроків фактично усіх навчальних закладів Сарненського району. Помер 27 квітня 2007 року за вчительським столом в одній із Житомирських шкіл, куди його запросили на літературний урок. Похований у с. Кричильськ.

Немає коментарів:

Дописати коментар