четвер, 12 травня 2022 р.

Маки пам'яті

 

Напередодні Дня пам’яті та примирення в дитячій бібліотеці було організовано арт-майстерню «Маки пам’яті». Усі бажаючи мали змогу долучитися до виготовлення пам’ятного символу. Весь творчий процес проходив за розмовами про ці чудові квіти та чому саме вони є пам’ятним символом. Всі виготовлені логотипи учасники отримали в подарунок та роздали іншим читачам.

Маки - це емблема скорботного свята, пам’ять про тих, хто загинув під час Другої світової й сьогодні гине в боротьбі за незалежність нашої країни. Чому саме мак символ пам'яті у світі? Його появу пов'язують із віршами двох людей: канадського військового лікаря Джона Мак Крея та представниці Християнської асоціації молодих жінок Мойни Майкл. Перший під враженням боїв у Бельгії у 1915 році написав твір “На полях Фландрії”, що починався словами: “На полях Фландрії розквітли маки між хрестами, ряд за рядом”. Друга – 1918 року написала вірша “Ми збережемо віру”, в якому обіцяла носити червоний мак у пам’ять про загиблих. Саме Мойні Майкл у листопаді того ж року причепила червоний шовковий мак на пальто. У 1920 році Національний Американський легіон прийняв маки як офіційний символ, а в 1921-му червоні маки стали емблемою Королівського Британського легіону. В Польщі червоні маки є символом перемоги 11–18 травня 1944 року Другого корпусу генерала Андерса в боях за гору Монте-Кассіно в Італії.

Мак як уособлення пам'яті в Україні. Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Дизайн розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України. Автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з другого – кривавий слід від кулі. У ці весняні дні ми не святкуємо, а вшановуємо, згадуємо Другу Світову з акцентом на ролі людей, які боролися проти нацизму, висловлюємо повагу всім, хто рятував планету від фашизму, увічнюємо пам’ять про загиблих воїнів, жертв війни, депортацій, воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Немає коментарів:

Дописати коментар