суботу, 2 березня 2019 р.

Мандруючи сторінками оповідання Степана Васильченка


В січні місяці виповнилося 140 років від дня народження Степана Васильовича Васильченка - відомого українського письменника. З цієї нагоди в бібліотеці була проведена літературна подорож «Мандруючи сторінками оповідання Степана Васильченка» за творами майстра української класичної новелістики. На заході були присутні учні середніх і початкових класів міста.
Бібліотекарі розповіли про те, як духовний світ письменника і  його світогляд формувався серед розкішної природи у великій, убогій, але дружній і мирній родині бідного ремісника-шевця Василя Панасенка - батька письменника. А також в семінарії, коли Васильченко разом із іншими студентами таємно співав «Шалійте, шалійте, скажені кати..», і під час гіркого вчителювання у глухих селах Київщини і Полтавщини.
 В своїх оповіданнях С. Васильченко доводив, що добрий жарт і у житті, і у літературі здатен навчити людину, змінити її поведінку, не залишивши при цьому неприємних спогадів, сорому або злості у її душі. У чудових творах закарбував він свою полум'яну любов до людей праці, і нагородою йому за це - почуття вдячності від нових і нових поколінь читачів.
Учні довели свою повагу до його творів своїми особистими роздумами та пережитими почуттями після прочитаних оповідань.
Присутні також звернули особливу увагу на задум створити велику біографічну повість про Тараса Шевченка. На жаль, з п'яти запланованих частин він встиг завершити тільки першу - «В бур'янах…» 
Степан Васильченко відстоював самобутність українського мистецтва, зв’язок із національною традицією і це робить його творчість надзвичайно цінним надбанням для культури нашої країни.



Немає коментарів:

Дописати коментар