пʼятницю, 26 жовтня 2018 р.

Спогади пропахші порохом…


Нам не забути днів війни…
У нашій пам`яті вони.
І ті герої незабутні,
Що з нами йдуть в віки майбутні.

Жовтень  1944 року, коли останній фашистський  солдат залишив українську землю, знаменною датою увійшов до Календаря історії. Низько вклоняючись національним героям України, віддаючи данину пам’яті тим, хто загинув у битві за її незалежність, слід наголосити на винятковому значенні для історичної долі нашої країни вигнання нациських завойовників.
19 жовтня 2018 року в районній бібліотеці для дітей проведено годину мужності «Спогади пропахші порохом…» до Дня Визволення України від фашистських загарбників. На захід було запрошено  учнів 6-Б класу ЗОШ№3 (класний керівник Озмитель М.А.) та  учасника АТО Мєлєщенкова  Іллю  Вікторовича.
Бібліотекар Лариса Козачинська провела історичний екскурс у період визволення України від фашистських загарбників. Саме в ході Другої світової війни 1941–1945 років, на території України, відбулися ключові битви за визволення Європи від фашизму. За підрахунками істориків, в результаті воєнних дій на території  України загинуло близько 3 млн. радянських воїнів, понад 2 млн. українців було вивезено для примусової праці до Німеччини, повністю чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 млн. людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств. Бойовими нагородами за заслуги було відзначено близько 2,5 млн. мужніх, героїчних воїнів-українців.



«Минають десятиліття…Народжуються і виростають нові покоління все менше залишається тих, хто пам’ятає злочини фашистів зі свого трагічного досвіду. От і на нашій Карлівській землі, як журавлі відлітають у вирій, так і ветерани відходять у вічність. Але в пам`яті народній ніколи не згасне подвиг тих, хто боровся і поліг за визволення рідної землі», - наголосила Лариса Анатоліївна.
Важкі випробування переживає і зараз Україна – це бойові дії на Сході нашої держави. Нащадки ветеранів Другої світової з гідністю  несуть ратну службу в лавах Збройних сил України. Серед них наш земляк  Ілля  Мєлєщенков.  Він розповів школярам про свою участь в воєнних подіях  на Сході. Учні були дуже активними, задавали багато запитань та читали чудові, зворушливі вірші.



Учасники заходу познайомились з книгами, що відображають героїчні подвиги воїнів-визволителів України, які були представлені на книжковому перегляді «Подвиг, що залишається у віках…».
 В цей день ми низько вклоняємося і висловлюємо слова глибокої вдячності всім ветеранам, партизанам та учасникам Другої світової війни. Уславлюємо тих, хто в тилу ворога самовідданою працею наближав розгром загарбників та складаємо глибоку шану солдатським вдовам, дітям війни, які допомагали піднімати Україну з руїн. Згадуємо всіх, чиє життя забрала війна та тихо молимося за всіх хто захищає нашу Батьківщину  нині…

Немає коментарів:

Дописати коментар