середу, 13 грудня 2017 р.

Знай свої права, умій себе захистити


  Дитинство – найважливіший і неповторний період у становленні особистості. Кожна людина, починаючи з самих юних років, стикається з ситуаціями коли необхідно знати свої права і обов’язки. А права дитини не такі прості, як часто про них думають. Тому Указом Президента України започатковано проведення Всеукраїнського тижня права. Метою та завданням якого стало розповсюдження правових знань серед дітей та підлітків.
 Ураховуючи важливе значення правової освіти в подальшій розбудові України як правової держави та вихованні у громадян поваги до закону і прав людини Тиждень права розпочався і в нашій книгозбірні спільно з Юрієм Володимировичем Ночовним – начальником відділу Карлівського бюро правової допомоги Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги та Олександрою Сергіївною Чумак – фахівцем з питань соціальної роботи із суб’єктами пробації. Під час Тижня права гостями бібліотеки стали учні 8 А класу гімназії ім. Н.Герасименко(кл. керівник Коваленко С.В.), 6-7 класи ЗОШ №4 (Коваленко О.М.), 8 А клас ЗОШ №3 та 4 Б клас ЗОШ № 1.


 Тиждень складався з години спілкування "Толерантність і право, реальність чи ілюзія" яка надала матеріали з різних галузей права, починаючи з історичних витоків і закінчуючи нинішнім станом прав людини і громадянина в суспільстві; години права "Знай свої права, умій себе захистити", темою якої була розмова про необхідність створення законодавства, спрямованого на захист прав та інтересів споживачів у рамках усієї правової системи як складової соціальної політики держави, що прагне приєднатися до Європейського Співтовариства і під час якої були надані матеріали-консультації щодо захисту порушених прав у випадку придбання неякісної продукції, товарів та послуг. А бесіда "Права та обов'язки нероздільні"  допомогла виявити рівень правової свідомості запрошених.
 Далі на уроці міркування "Чи бувають права без обовязків" учні почули цікаві факти з історії права, що засвідчували, як довго людство йшло до усвідомлення того, що кожна людина – унікальна і потребує захисту. Було розглянуто «Декларацію прав людини» й «Конвенцію прав дитини». Казкова правознавча вікторина "Права літературних героїв" допомогла кращому засвоєнню даного матеріалу і ще раз довела, що потрібно завжди дотримуватись прав і обов'язків.
  Відеоперегляд "Подорож в країну прав" підготовлений бібліотекарями дозволив ознайомитися з головними положеннями «Конвенції…», дізнатись, що про них думають самі діти. Звичайно ж, згадали і про те, що усі діти мають не лише права, а й обов’язки – стосовно себе самих, родини, школи, суспільства. Дізнатися більше про все це, учні мали змогу з книг представлених на книжковій виставці "Говорять рядки закону".
  А головний висновок, який зробили школярі під час тижня права, - це те, що правові знання потрібні всім і завжди, в тому числі й у повсякденному житті. І завдання кожного – дотримуватися своїх прав і обов’язків, не порушуючи прав і законних інтересів оточуючих людей.










Немає коментарів:

Дописати коментар