середу, 8 січня 2014 р.

ЧАС НОВОРІЧНИХ ЧУДЕС


Український народ має свої звичаї і традиції, що сформувалися протягом багатьох століть і освячені віками. Серед них Новорічні та Різдвяні — одні з найулюбленіших і найбажаніших як для дітей, так і для дорослих. Зазвичай Новорічні та Різдвяні свята приємно зустрічати, коли за вікном справжня зима, але в цьому році про сніг та мороз поки що тільки мріємо.
Січень - один з найбільш врожайних місяців року на різноманітні свята. І це правильно. Різдвяні та Новорічні канікули повинні пройти захоплююче, адже вільного часу достатньо і для святкування тих що припадають на початок місяця, і на підготовку до тих, що мають відбутися в другій його половині.
       Про січень в народі казали: «Скільки днів — стільки й свят». Це пов'язано не тільки з святковою обрядовістю, але й з тим, що селяни відволікалися від землеробської праці і заповнювали свій вільний час різноманітними формами дозвілля.
Щедрим на заходи видався початок Нового 2014 року і для дитячої бібліотеки. Починаючи з 2 січня у книгозбірні пройшли заходи, присвячені зимовим святам нашого народу. Школярі приймали участь в літературній вікторині «Знавці різдвяних традицій», інтелектуально-розважальній грі «Баба Віхола прийшла, купу свят нам принесла»», розважально-пізнавальному святі «Ялинка в гості вже прийшла». Діти змагалися у конкурсах «Зима запрошує на свято», «У гості до Відгадайка», на найкраще читання віршів на тему «Зима святкова, урочиста». Юні читачі разом із казковими та літературними героями помандрували в чудову казку зими.
Український народ не тільки спостережливий, а ще й веселий, уміє жартувати і веселитися. У його усній народній творчості є ціла низка колядок, щедрівок, пісень, загадок про красу зимової природи. Дітлахи вчили вірші, пісні, колядки, щедрівки. Цікавим було ознайомлення з творами українських письменників про новорічні свята, народні прикмети, прислів’я та приказки, а також розповідь про те, як святкують Новий Рік у різних країнах світу.
Весело і жваво у різноманітних конкурсах, вікторинах і забавах минув час. Згадали і заспівали зимових і новорічних пісень, висловили чимало щирих і добрих побажань на рік прийдешній. Сподіваюсь, спогадів про ці посиденьки, вистачить аж до наступного Нового Року.




Немає коментарів:

Дописати коментар