вівторок, 26 січня 2021 р.

Традиції святкування Свят Вечера

 

Святий Вечір – одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва Христового.З плином часу старі традиції змінюються та зникають, але головні з них і сьогодні мають місце в цей чарівний вечір.
    Дідух — невеличкий сніп, зжатий першим чи останнім — символ урожаю, багатства, безсмертного пращура (діда). Поки заокеанський Грінч краде Різдво, український дідух його надійно оберігає.
     Свята вечеря традиційно складається з 12 пісних страв, що символізують 12 апостолів, а до приходу християнства на язичницьких святах кожною з них вшановували певний місяць року. Перш ніж сідати за стіл, варто подмухати на лави, щоб не сісти на померлих родичів, які також приходять скуштувати куті.
     Зранку перед Святвечором господар заносив до хати сіно та клав на покуті, де дружина вила з нього гніздечко, примовляючи: «Кво-кво, кутя на покуті». Такий обряд мав забезпечити коровам — телятка, вівцям — ягнятка, курям — курчатка, а господарям — нових членів родини до наступного Різдва.
    Вертеп — це ляльковий театр у вигляді будиночка з двох поверхів. На другому поверсі відтворюються події народження Христа, а на першому — сценки на гострі соціальні теми з відомими глядачам персонажами.
Колядники зичать господарям щастя, добробуту, достатку, а тому що більше колядників завітає до оселі на свята, то щедрішим буде рік для родини.
     Різдвяна зірка символізує вифлеємську, що сповістила про народження Христа, але первісно була символом сонця. Тому й робили зірку так, щоб вона оберталася, символізуючи сонцеворот, завдяки якому щороку відроджується природа.

Нехай з вечерею святою велично в дім ввійде добро,
На щастя диво-колядою, благословить Святе Різдво!

Немає коментарів:

Дописати коментар