суботу, 2 березня 2019 р.

Зодчий української нації


Мальовниче  село  Хомутинці  знамените тим, що саме тут 6 січня 1834 року народився талановитий український поет-гуморист, автор знаменитих “Співомовок” Степан Васильович Руданський.
Степан Руданський, з дитячих літ засвоївши українські національно-культурні цінності й ідеали, спромігся не розгубити їх та психологічно не зламатися в умовах багаторічного виховання у різних навчальних закладах. 185Він творчо вибухнув бурлеском яскравого, життєствердного гумору в середини 50-х – початку 60-х років ХІХ ст.
Літературна подорож «Зодчий української нації», яку проведено в районній бібліотеці для дітей, була присвячена 185-річчю від дня народження Степана Васильовича Руданського. Учні  середніх класів школи-гімназії ім. Н.В. Герасименко разом з бібліотекарями обговорили творчий шлях видатного українського поета, прочитали його твори «Вовки», «Циганський кінь», «Чи далеко до Києва» і ін., та провели цікаву вікторину.
Присутніх дуже зацікавила перекладацька діяльність С.Руданського. Переклади пісень з польської, чеської, сербської та німецької мов («Чорний кольор», «Зозуля», «Йде дівчина-сиротина», «Явір», «Ніч у ніч», «Безнадія» і «Сни»). А пісня на слова поета “Повій, вітре, на Вкраїну” давно стала народною.
Ім’я та творча спадщина С.Руданського набули величезної любові й популярності серед українців уже після його смерті. Але головне, що наша нація читає та цитує його безсмертні “Співомовки”…

Щастя тілько, що святі
Не горшки ліпили,
Але якось на той час
Гречку молотили…



Немає коментарів:

Дописати коментар